VoetbalTV wint rechtszaak tegen de AP

10 december 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: AP) heeft een tik op de vingers gekregen van de rechtbank (zie hier voor de uitspraak). De AP stond in deze zaak tegenover VoetbalTV. De AP had aan VoetbalTV een boete opgelegd ten hoogte van 575.000 euro. VoetbalTV is een joint venture tussen Talpa en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Het bedrijf heeft sinds de oprichting zo’n 150 amateurclubs uitgerust met camera’s die volautomatisch wedstrijden filmden. Deze opnames konden achteraf bekeken worden. Al sinds de oprichting heeft de AP haar pijlen op VoetbalTV gericht. Belangrijk is ook dat er opnames werden gemaakt van jongeren vanaf 13 jaar. Dit is een kwetsbare groep wat betreft privacy. De vraag in deze uitspraak was of VoetbalTV een gerechtvaardigd belang had voor de verwerking van persoonsgegevens. De AP meende in haar besluit van niet omdat het te gelde maken van persoonsgegevens nooit een gerechtvaardigd belang zou kunnen opleveren. De rechtbank oordeelde echter dat de AP deze grondslag voor verwerking niet categorisch mocht uitsluiten en heeft een streep gezet door het boetebesluit van de AP.

Er kan best sprake zijn van een gerechtvaardigd belang als er geld wordt verdiend met de verwerking van persoonsgegevens. Uiteraard moet dat belang dan ook worden afgewogen tegen het privacybelang van de betrokkenen, waaronder in dit geval ook kinderen.Of VoetbalTV nog iets heeft aan de uitspraak is maar de vraag. Het bedrijf is ondertussen failliet verklaard.

Dit artikel is geschereven door Janco van Kooij en is een bijdrage in de nieuwsbrief Recht, Innovatie en Technologie in samenwerking met dr. Stefan Kulk. 

PwC
background image
Inloggenclose