Oversight Board start onderzoek naar schorsing Trump op Facebook en Instagram

11 februari 2021

Op sociale media is voormalig president Trump niet meer te vinden. Kort na de bestorming van het Capitool is hij op vrijdag 8 januari voor altijd verbannen van Twitter. Dit vormde voor andere big tech-bedrijven het startsein om gelijksoortige verregaande maatregelen te nemen. Zo ook Facebook, die Trumps Facebook- en Instagram-account permanent heeft verwijderd. Zuckerberg (CEO van Facebook) legde via Facebook uit dat de risico’s van het laten gebruiken van de service door de voormalig president gewoonweg te groot waren.

Trump en zijn aanhangers hebben hun zorgen hierover geuit. In een video via het Twitteraccount van het Witte Huis bekritiseerde Trump ‘the efforts to censor, cancel and blacklist our fellow citizens.’ Big tech lijkt aanklager, rechter en beul tegelijk te zijn. Bovendien is het onwenselijk als vijanden van democratie dit precedent gaan gebruiken als rechtvaardiging voor censuur. Aan de andere kant is Facebooks stelling slechts een neutraal doorgeefluik te zijn al langer onhoudbaar. De laatste tijd klonk de maatschappelijke roep om in te grijpen tegen desinformatie en haatzaaierij steeds luider. 

Facebook heeft recentelijk een instituut ingesteld dat oordeelt over modereerbeslissingen van Facebook, het zogenoemde Oversight Board. Deze onafhankelijke commissie bestaat onder meer uit prominente oud-politici en mensenrechtenactivisten. De commissie heeft aangekondigd te gaan onderzoeken of het schorsen van Trump op Facebook en Instagram terecht is. De commissie staat nog wel in de kinderschoenen: het oordeel omtrent Trumps schorsing zal een van hun eerste beslissingen zijn.

Dit artikel is geschereven door Maaike Meeuwsen en is een bijdrage in de nieuwsbrief Recht, Innovatie en Technologie in samenwerking met dr. Stefan Kulk. 

PwC
background image
Inloggenclose